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Pork Rillettes

2012.05.11 Fri
P1050155.jpg

Yes. You can make this "Wine's best friend" very easy!


(INGREDIENTS)

makes 3 small jars of rillettes

Pork Belly 500g
Onion 2 large
Garlic 4 cloves
Celery 1 cup, chopped
Bacon 4 strips
White Wine 2 cup
Water 1 cup
Thyme 2 teaspoon
Bay Leaf 4 leaves
Salt and pepper
Olive Oil 1 table spoon


(DIRECTIONS)

1. Cut chunk of pork bellly about 4cm ×4cm cubes.
Massage them with salt and leave it in the fridge overnight.

2. Heat olive oil in the deep pan or pot, fry sliced onion,
bacon, garlic and celery. Add 1 and keep frying.

3. Add white wine, water, thyme, and bay leaves. Check the
taste and add more salt and pepper if you like.

4. Cook in very low heat with lid on for 2 ~3 hours, until
pork become tender.

5. Take meat out from 4. Flake them with fingers or folk.

6. Keep heating meatless 4 without lid and get rid of
excess moisture. Take the top layer of oil aside. Then make
it puree with blender.

7. Combine 5 & 6. Pour them into the clean jars, then cover
the top with the oil you put aside in process 6.

8. Store in the refrigerator.


豚肉のリエット

リエットって作るの難しそう、と言われますが、簡単です。
時間はかかりますが、それも圧力鍋を使えば20分くらい
で加熱終了すると思います。私は圧力鍋持っているんですが、
あの音が好きではなくてほとんど使っていないので、今回も
普通のお鍋でコトコト煮るレシピを書いておきます。
写真のリエットは、たまたま家にあった塩麹につけてから
使いましたが、レシピにあるように普通の粗塩でもおいしく
できます。

(材料)
小さめの瓶3個分

豚バラ肉かたまり 500g
タマネギ     大2個
ニンニク     4片
セロリ      1本
ベーコン     4枚
白ワイン     2カップ
水        1カップ
タイム      小2
ベイリーフ    4枚
塩こしょう    適量
オリーブオイル  大1


(作り方)

1. バラ肉のかたまりを4センチくらいのかたまりに切り分け、
粗塩でもんで一晩冷蔵庫で寝かせておく

2. スライスしたタマネギ、ニンニク、ベーコン、セロリを
オリーブオイルで炒める。バラ肉を加え、さらに炒める。

3. ワイン、水、タイム、ベイリーフを加える。味を見て塩こ
しょうで整える

4. 弱火でふたをして2~3時間ことこと煮る

5.豚肉だけをとりだし、さわれるくらいになったら指かフォー
クで細かくさく

6. 鍋の中身の方は蓋を取ってさらに加熱し、余分な水分を飛ば
す。上にういてくる油の層を他の容器にすくってとりわける。
火を止め、あら熱がとれたら、ハンドブレンダーなどでピュレ状
にする

7. ピュレと5の豚肉をあわせ、清潔な瓶に8分目までつめる。
上に6で取り分けておいた油を流し入れ、ふたをする

8. 保存は冷蔵庫で

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