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Frozen Chocolate Cake with Sauce Anglais

2012.10.31 Wed
P1070357.jpg

I used one large croissant frozen for 5 days. You can
use any left over rich bread such as croissant or danish
pastries for this recipe. I once used left over danish pastry
with black currant jam. It was really good!


INGREDIENTS

* chocolate cake*
200g of dark chocolate
200cc of heavy cream
1 large croissant or danish pastry
(leftover = bit dry and hard is the best)
1 teaspoon of rum

*sauce anglaise*
3 egg yolks
50g sugar
250cc milk
few drops of vanilla extract


DIRECTIONS
*making cake
1. Break chocolate into small pieces. Combine heavy
and melt everything to smooth and glossy by double
boiling.
2. Break croissant into pieces. Mix into 1.
3. Add rum.
4. Pour 3 into lined mold. Freeze for few hours.

*making sauce anglais
1. Mix egg yolks and sugar. Then add milk and mix well.
2. Microwave 1 in medium ~ high heat without lid for a minute.
3. Take it out from the microwave. Mix well. Put it back in the
microwave.
4. Check and mix every 30 seconds until it gets thicker.
5. Strain. Add vanilla extract. Cool in the fridge.

* serving
1. Pour cold sauce anglais on the plate.
2. Gently place sliced chocolate cake on top.
Garnish mint leaves if you would like to make it fancier.

フローズンチョコレートケーキ 
     アングレーズソース添え

写真のケーキに使ったのは食べきれずに冷凍庫で数日保存
しておいたクロワッサンです。クロワッサンの他に、デニッ
シュペストリーなどのリッチなパンでも美味しく出来ますが、
コツは柔らかいパンではなく、ちょっと古くなってかたくな
ったパンを使うこと。スグリやカシスのジャムが乗ったペス
トリーもチョコレートと相性がいいです。
パンはまたあまり細かくちぎりすぎるより、ある程度の大きさ
を残し、チョコレートの滑らかさとパンの存在感両方がわかる
ようにする方が私は好きです。

(材料)
*ケーキ部分
ビターチョコレート 200g
生クリーム 200cc
古いクロワッサン ちぎって大きめ1個分
ラム 小さじ1

*アングレーズソース
卵黄 3個分
砂糖 50g
牛乳 250cc
バニラエッセンス 数滴

(作り方) 
*ケーキ部分
1.チョコレートを細かく割り、生クリームと合わせて
 湯煎であたため完全に溶かす。優しくかき混ぜてつやを
 出す
2. ちぎったパンを1に加え、大きく混ぜ込む
3. ラムを加え混ぜ、敷紙を敷いた型に流し込み、冷凍庫で
 数時間冷やしかためる

*アングレーズソース
1. 卵黄と砂糖をすり混ぜる
2. ミルクを加え、よくまぜる
3. 覆いをせずに電子レンジで1分加熱。取り出してよくまぜ、
 再びレンジに戻す
4. レンジ出力中〜強で加熱しながら、30秒ごとにとりだして
 様子を見て混ぜるプロセスを繰り返す。少しもったりしたら
 加熱をやめる
5. 目の細かいザルでこし、バニラエッセンスを加えまぜて冷蔵
 庫で冷やす

*盛りつけ
1. お皿に冷えたアングレーズソースを薄く広げ、スライスした
 ケーキを置く。好みでミントの葉を飾る

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