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Soy Milk Blancmange

2012.02.27 Mon
P1040182.jpg
Rich blancmange with soy milk. You can lower the calories
by changing the proportion of soy milk and heavy cream.
The definition of Blancmange is "heavy cream pudding", so
when you increase the more soy milk you add, it will be
more like "soy milk pudding" than "blancmange".
Substituting soy whipping cream for heavy cream is another
way to make this delicate dessert.


INGREDIENTS
250cc Soy Milk
150cc Heavy Cream
20g Sugar
1 Tablespoon White Wine
1 Tablespoon water
5g Gelatin Powder
* jam and white wine for the sauce

DIRECTIONS
1. Sprinkle gelatin powder onto white wine and water
in the small cup.
2. Combine Soy Milk, Heavy Cream and Sugar in the
mixing bowl, and mix well.
3. Microwave 1 for 30 seconds or so. Do not boil!
Stir to melt gelatin completely.
4. Pour 3 into 2 bit by bit while mixing.
5. Pour 4 into cups and let it set in the fridge.
* If you prefer more "whipped" texture,let it set
half way in the fridge before pouring into the
small cups. Whip well for few minutes to let it
contain more air. Then pour it into cups.
* This red sauce in the picture is the mixture of
mashed rasberries, white wine and lemon juice.


豆乳ブランマンジェ

大豆の甘みが生クリームの濃厚さにとても合う、大好き
なデザートです。生クリームのカロリーが気になる方は
レシピの豆乳とクリームの分量が合計して同じになるよ
う好みで配合を変えてみて。
ただ、ブランマンジェの定義(?)は「生クリームプリン」
なので、あまり生クリームをへらしてしまうと、もうそれ
は「豆乳プリン」になってしまいます。それはそれで
おいしいですが。
豆乳好きさんは、豆乳クリームを生クリームのかわりに
使っても「大豆感」が増しておいしいですよ。

<材料>
豆乳    250cc
生クリーム 150cc
砂糖    20g
粉ゼラチン 5g
白ワイン、水各大さじ1
*ソース用にジャム、白ワイン適宜
 (写真のソースはつぶしたラズベリー、白ワイン、
  レモン汁です。すっぱいのが好きなので)

<作り方>
1.白ワインと水を耐熱カップに入れ、粉ゼラチンをふりいれる
2.ボウルに豆乳、生クリーム、砂糖を合わせ混ぜる
3.レンジで1を温めゼラチンを溶かす。沸騰させないこと!
4.2に3を少しずつ加えまぜる。だまになるのを防ぐため
 かき混ぜながら注ぎいれること
5.器にわけて冷蔵庫で冷やし固める
*ババロアのようなふんわりした食感にした場合は、ボウルの
まま軽く固まるまで冷蔵庫で冷やし、それを数分泡だて器で
混ぜて空気をよく含ませてから容器に小分けにし、冷やし固め
るとよいです。

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