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おからオートミールクッキー

2014.07.14 Mon

ぽちっとよろしく♪


P1160347.jpg

オーブンに入れるまで、ぶきっちょさんでも10分もあれば
充分、という超簡単クッキー。
おからの含有量が多いのでたくさん水分摂りながら
食べてね。生地をどうまぜるかなどといったテクは不問。
そのかわり、どのくらい根気よく乾燥させられるかが、
ガリガリ、ボロボロなこの手のクッキーの食感のカギです。
保存している間に湿気が忍び寄ってしまったら、トースター
でちょっと焼きなおすといいです。


約20枚分
材料
●おからパウダー 60g
●薄力粉      40g
●オートミール     100g
●三温糖      80g
●シナモン     小さじ2
溶かしバター(有塩)  160g
牛乳       大さじ4

①ボウルに●の材料をあわせ、よくまぜる。溶かしバターと
  室温にした牛乳を加え、木べらで全体になじませる。
  生地はひとかたまりにならずボロボロの状態で大丈夫

②ク天板に②をこんもりのせ、好みで中央を指やスプーン
 の腹でつぶす。170℃で約30分、こんがりと焼く

③オーブンを消し、そのまま庫内で乾燥させる。焼き立ては
 崩れやすいのでどうしても取り出したくても、せめて粗熱が
 とれるまでは触らないほうがいい

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電子レンジで出来るココアおからクッキー

2014.05.01 Thu

ぽちっとよろしく♪

P1150897.jpg

ここ1〜2年で「世の中にはオーブンを持たない生活をして
いる人が意外に多い」ということに気がつきました。
このおからクッキーはレンジで3分チンで出来ちゃいます。
今回はココアでお砂糖もひかえめにして大人味にしました。
加熱直後はとてももろく崩れやすいので、レンジの扉を
あけるかレンジ皿ごと出して、常温まで冷めるまでは
さわらないのが安全。

電子レンジで出来る
おからココアクッキー

①薄力粉、おからパウダー、砂糖各40gとココアパウ
ダー20gを合わせておく

②植物油40gを①に注ぎ、全体を練らないようによく
まぜる

③成型してクッキングシートをしいたレンジ皿に重なら
ないように並べ、レンジ強(600〜800w)で2分
半前後加熱。取り出して冷ましてから粉糖などを好みで
かける

*おからパウダーがたくさん入った配合なので、ポロポロ
して成型がむずかしいという方は、大さじですくい、
ぎゅっと押し付けて半球型にするのが簡単です。

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Microwave Cocoa Okara Cookies

You can get okara powder at local super market. But I
also pasted the link after the recipe just in case. Raw
okara does not last long unless you freeze it. But okara
powder last really long on the shelf. Click pictures to
get to Amazon.co.jp.

1. Combine 40g each of of flour, okara powder, sugar and
30g of cocoa powder (unsweetened pure cocoa) in a mixing bowl.

2.Add 40g of vegetable oil to 1. Mix well and make small balls
(pressing small amount to table spoon makes this process
easy and quick). Place them on the parchment paper on
macrowave tray.

3. Microwave 2 ~3 minutes with 600~800W power.
Do not touch until the cookies become room temperature
because they are very very fragile right after microwaved.
Dust powder sugar when they are completely cooled.



おからドライフレーク 120g x3袋



バンホーテン ピュアココア 200g


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Wasanbon Sugar Okara Snowball Cookies

2012.03.11 Sun
P1040327.jpg

Okara (NOT Okura!) is the pulp of soy beans.
As you can imagine, it is not only rich in fiber but also
full of protein and minerals.
I used the generous amount of dried okara powder
to make these yummy cookies. It will make you feel
full for loooong time (eat them with lots of fluid since
the powder absorb water and expand, just like psyllium
husks).
Wasanbon Sugar is a type of cane sugar in Japan. It has
distinctive delicate sweetness and flavor. You can substitute
usual brown sugar or refined sugar for it.


INGREDIENTS

makes 20~25 cookies

20g dried okara powder
130g flour
30g sugar
20g wasanbon sugar
50~60g vegetable oil
* 1/4 cup of wasanbon sugar to cover cookies.
Keep it for later.

DIRECTIONS
1. Combine all the ingredients in a mixing ball.
2. Add vegetable oil to 1. Mix and make a dough.
3. Make small ball shape cookies. Bake them for 20
minutes in 170℃
4. While they are still warm, roll them in the bag with
wasanbon sugar and cover the sugar all over them.
5. Cool completely. Keep them in the dry sealed
contaier.


和三盆おからスノーボールクッキー

乾燥おからパウダー入り。甘さは大好きな和三盆です。
かなりお腹の中でふくれるので、食べる時はくれぐれも
たくさんの水分と一緒に。満腹感が驚くほど長続きしま
すよ。おからは低カロリー、高繊維質ですが、タンパク
質やミネラルも豊富。生おからは日持ちしませんが、パ
ウダーは保存がきくし、水を加えて生おからのかわりに
使う事もできます。生おからをクッキーに入れると、ど
うしても水分でソフトクッキーぽくなりますが、パウダー
使用なら、スノーボールクッキーのようなサクサク感命
のクッキーが手軽にできますよ!

(材料)
20~25こ分

おからパウダー 20g
薄力粉    130g
砂糖      30g
和三盆糖    20g
サラダ油   50~60g
*焼き上がり後クッキーにまぶす和三盆糖 1/4カップ程度

(作り方)
1. サラダ油と焼成後まぶす用の和三盆以外の材料を、すべて
  ボウルにあわせる
2.サラダ油を1にいれ、ひとまとまりの生地にする。やっと
 なんとかまとまるくらいで十分
3.小さな丸形に丸め、天板に並べて170度に予熱したオー
 ブンで約20分焼く
4.まだ熱い~温かいうちに、全体にまぶす用の和三盆糖をま
 ぶす。完全にさめたら乾燥容器などで保存する。
*生地作りと和三盆糖をまぶす行程をビニール袋の中で行う
こともできます。


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Nazar Boncuk Cookies (No Egg Ice Box Cookies)

2011.07.12 Tue
IMG_4080.jpg
Inspired by NAZAR BONCUK,popular Turkish charm that protects the holder
from evil eyes of others. You see them everywhere in Turkey.

You will end up mixing dough a lot more than you should because other wise
the colors won't be right. Since it is egg-less dough, it has less negative
effect for texture, but I still strongly recommend to make mixing time as
short as possible.

INGREDIENTS
makes 16 protecting eyes

150g margarine
100g flour
90g corn starch
80g sugar
food colorings (red, blue and green)

DIRECTIONS
1. Mix margarine and sugar
2. Combine flour and corn starch. Shift into 1 and mix lightly.
3. Take 1/3 of the dough. Add blue and green food coloring to make
turquoise blue. Mix quickly yet well to have color even. Spread
the dough on the plastic wrap. Cover and put it in the freezer.
4. Devide the rest of the dough into 3 (more or less) equal proportions.
Spread one of them onto plastic wrap and put it in the freezer.
5. Makes light blue and dark brown dough by adopting process 3.
Let all the dough rest in the freezer for 10 minutes.
6. Shape dark brown dough into cylindrical shape. Wrap it with light
blue dough, white dough and turquoise dough. It will be one cylindrical
dough at the end, and you should see nothing but turquoise dough.
7. Let it rest in the freezer for 10~20 minutes.
8. Preheat oven at 180℃. Slice dough evenly, and place them on the
cooking pan.
9. Bake for 15~20 minutes.


トルコ目玉お守りクッキー 
卵なしアイスボックスクッキー生地~

トルコではいたるところでこのお守り「ナザール・ボンジュウ」を見かけ
ました。他人のジェラシーの視線から持っている人を守ってくれるのだ
そう。クッキーにして食べてしまったら守ってもらえない・・・。でも
デザインがかわいいので、アイスボックスクッキーで再現してみました。
食用色素は液状のものを使っていますが、粉末でも大丈夫。色ムラが出な
いよう良く生地に練り込んで。なおかつ練りすぎて生地の食感をそこねな
いよう、作業は手早く最小限で行ってください。

(材料)
守ってくれる目、焼く16個分

マーガリン  150g     
薄力粉     100g
コーンスターチ 90g
砂糖 80g
食用色素 赤、青、緑

(作り方)
1.マーガリンをボウルに入れ、泡立て器でねる。砂糖を加えて混ぜる
2.薄力粉とコーンスターチをあわせてふるいながら1に加え、ゴムベラでさっくりと
 混ぜる
3.生地の三分の一をとり、青と緑の食用色素を適量混ぜてターコイズ色を作る。
 ラップに薄く四角にのばし、乾燥しないよう包んで冷凍庫で休ませる
4.残りの生地をだいたい3等分し、ひとつは白のままなのでラップに四角に伸ばして
 冷凍庫へ。残りはそれぞれ食用色素で水色とこげ茶にする
5.こげ茶の生地は円柱型。水色は他の生地と同じようにのばし、冷凍庫で10分ほど
 休ませる。6.生地を全部とりだし、こげ茶を芯にして水色、白、ターコイズの順にぴっちり巻いて
 いく。最後は1つの円柱形の生地になり、ターコイズ色の生地だけが見えている状態
7.6をラップで巻き、冷凍庫で約20分休ませる
8.オーブンを180度で余熱。7を同じ厚みにスライスして天板に並べ、15分から20分
 焼く

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Chai Rusks

2010.12.29 Wed
IMG_1978.jpg

I used home made Chai spice with creamer for this. Using commercial
Chai mix should not be any problem.
Home made Chai mix spice is the blend of
Cinnamon, Cardamon, Nutmeg, Anise, Ginger, Lemon Peel, and Clove.

(INGREDIENTS)
serve 4 people

2~4 slice of sandwitch bread. Diced
4 table spoon salted butter
1 table spoon Chai spice mix
1 table spoon coffee creamer
3 table spoon granulated sugar

(DIRECTIONS)
1 Melt butter. Add 2 table spoon of sugar, Chai spice mix and creamer.
Mix well.
2 Microwave bread for 3~5 minutes until dry and crisp. Pour 1 onto 2
whole bread pieces are hot. Mix evenly.
3 Spread bread pieces onto baking sheet. Sprinkle 1 table spoon (or
more, if you desire) granulated sugar on top.
4 Bake 15 minutes in 180℃


チャイラスク

あっというまに出来ておいしい便利おやつ。私はシナモン、カルダモン、
ナツメグ、クローブ、ジンジャー、レモンピール、アニスを好みに調合した
自家製チャイスパイスを使いますが、市販のチャイミックスなどでも代用で
きます。その場合はクリーマーは省いても大丈夫

(材料)

大きめのサイコロ状に切った食パン 6枚きり2枚
溶かした有塩バター 大4
チャイスパイス 大1
コーヒークリーマー 大1
グラニュー糖 大3

(作り方)
1 食パンをカバーをかけずレンジで4~5分加熱。乾燥してサクサクにする
2 溶かしバターにスパイスとクリーマー、グラニュー糖大2を混ぜたものを
  手早く全体に回しかけ、まんべんなくパンの表面にくっつくようにまぜる
3 天板に重ならないように並べ、上から残りのグラニュー糖をぱらぱらかける
4 180度で15分くらい焼く


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